Inne, Wszystkie

Kuskus na słodko

Zaraz minie pół roku jak połowa naszych domowników żyje na diecie bogato-resztkowej. Co to takiego i dlaczego napiszę Wam niebawem. Może komuś się przyda tym bardziej, że to faktycznie działa.  Dieta ta całkowicie wyklucza m.in białą mąkę, cukier, banany, marchew.   Łatwo nie było … ale siła wyższa co zrobić.

Tak naprawdę okazało się jednak, że bardzo szybko można się było do tego przyzwyczaić. Czasem jednak tak dla urozmaicenia menu robię dzieciom coś o słodkawym smaku.

 

Dzisiaj będzie to kuskus pomarańczowy z bakaliami i jogurtem.

 

Do przygotowania deseru potrzebne będą:

-kuskus około 100g

-250ml dowolnego soku: u nas pomarańczowy

-jeśli sok jest kwaśny dosładzamy ksylitolem ( lub dowolnym innym słodem ) wedle uznania

-bakalie: rodzynki, żurawina, suszone śliwki i daktyle

-jogurt naturalny ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ) lub dosłodzić wedle uznania

W garnuszku zagotowujemy sok. Jeśli zachodzi potrzeba dosładzamy go ksylitolem lub miodem. Kiedy sok jest już  gorący wyłączamy gaz i wsypujemy przygotowany wcześniej kuskus. Garnek przykrywamy na 5 minut do zmięknięcia kaszy.

Dosypujemy rodzynki lub owoce sezonowe. Mogą to być maliny, truskawki albo np banan. My akurat tych ostatnich jeść nie może, dlatego ograniczamy się do bakalii. Kaszę przekładamy do półmisków i polewamy jogurtem. Jeśli nie jesteście jego fanami możecie go pominąć. Na wierzch daje pokrojone daktyle, śliwki i orzechy.

Przy przygotowywaniu tego desery ważne jest żeby go nie przesłodzić.

Niektórzy robią ten deser w wersji z sokiem jabłkowym. Na wierzch dodają tarte jabłko i szczyptę cynamonu. Przyznam, że jeszcze nie testowaliśmy tej wersji.

 

jedzenie-1

jedzenie-2

 

j6

j5

j4

Poprzednie Wpisy Następne Posty

Zobacz Także

Brak Komentarzy

Zostaw Komentarz